Σοβαρές καθυστερήσεις στη σύσταση του Εθνικού Κτηματολογίου

Σοβαρές καθυστερήσεις στη σύσταση του Εθνικού Κτηματολογίου

Αρ. Πρωτ. 910/31.7.2007

Προς:
- κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
- κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


Ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα μας είναι η ολοκλήρωση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου. Ήδη σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα «Αναζήτηση ευθυνών για την καθυστέρηση του Εθνικού Κτηματολογίου» (Αρ. Πρωτοκόλλου 3736/20-10-2005) τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα, όπως οι ευθύνες των τότε κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την μη προώθηση του έργου, με αποτέλεσμα η χώρα μας να χάσει τα σχετικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Έλληνες πολίτες να επιβαρύνονται σήμερα το ειδικό τέλος Κτηματολογίου.

Όσον αφορά στον Νομό Θεσσαλονίκης, 12 χρόνια μετά από την σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, μόλις το 15% του νομού έχει κτηματογραφηθεί και πιο συγκεκριμένα η Ανατολική πλευρά του. Οι OTA στους οποίους και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες είναι οι: Αγ. Τριάδας, Αναλήψεως, Ασβεστοχωρίου, Βασιλικών, Χορτιάτη, Θέρμης, Καλαμαριάς, Μοδίου, Ν. Ραιδεστού, Ν. Ρυσίου, Ν. Επιβατών, Πανοράματος, Περαίας, Πλαγιαρίου, Πυλαίας, Ταγαράδων. Οι υπόλοιποι ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο έως το τέλος του 2010, ξεπερνούν τα 1.500.000 δικαιώματα.
Η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει Κτηματολόγιο. Ένα μεγάλο κενό που λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας ανάπτυξης και που ευνοεί την καταπάτηση εκτάσεων και την αυθαίρετη δόμηση ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα έχουν λάβει τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να προχωρήσει ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις η Κτηματογράφηση του Νομού Θεσσαλονίκης και να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί το 2010;

- Υπάρχει επαρκής ενημέρωση των πολιτών σύμφωνα με τις νέες διαδικασίες κτηματογράφησης, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα και καθυστερήσεις;